مطالعات مجازی

تاثیر اینترنت بر تغییرات اجتماعی و فرهنگی

جمعه, ۲۰ بهمن ۱۳۹۶، ۰۱:۴۷ ب.ظ

در جهان کنونی ظهور اینترنت موجب بروز بحث های زیادی پیرامون تغییرات اجتماعی و فرهنگی ناشی از آن را فراهم کرده است. اینترنت به طور کلی به معنای نظام جهانی رایانه ای به هم پیوسته تعریف می شود. اینترنت نیز به مانند رسانه های قبل از خود تحولاتی در جامعه ایجاد کرده است، با این تفاوت که اینترنت دارای ویژگی هایی می باشد-که در رسانه های قبلی وجود نداشته است- که به موجب آن ویژگی ها، تغییرات اساسی تری را در جامعه ایجاد نموده است. از سوی دیگر فرهنگ و جامعه به خودی خود و به طور پیوسته در طول زمان تحول می یابند؛ اما این اینترنت است که باعث سرعت بخشیدن به این گونه تغییرات شده است.



نقش کلیدی اینترنت در تغییرات اجتماعی و فرهنگی را می توان با بررسی ویژگی های آن و تاثیری که در خلق پدیده «جهانی شدن» دارد بهتر فهم کرد.



اینترنت را به عنوان ابزاری در نظر می گیریم که بوسیله آن با سایرین ارتباط برقرار می کنیم؛ چنین تعاملاتی فضای مجازی را شکل می دهند، چنین فضایی که بوسیله اینترنت شکل میگیرد فضایی است که کاربران اینترنت در آن زندگی می کنند و خصوصیاتی دارد که با فضای غیرمجازی ـ فیزیکی ـ متفاوت است. از جمله این خصوصیات می توان به درهم فشردن زمان ومکان-فرامکان و زمان زدایی- اشاره کرد.

فرامکان بودن به این معناست که دیگر برای استفاده از اینترنت محدود به مکان خاصی نیستیم برخلاف سینما و تلویزیون و در هر مکانی امکان استفاده از اینترنت فراهم است؛ به عبارت دیگر اینترنت ما را از قید و بند جغرافیایی رها کرده است.

ویژگی دیگر اینترنت زمان زدایی بودن آن می باشد به این منظور که امور در اینترنت در مقایسه با امر فیزیکی فارغ از زمان قابل دسترسی می باشند؛ نحوه زمانبندی رسیدن به امور تغییر کرده است.

حال تعاملاتی با چنین ویژگی هایی فرهنگ خاص خودش را درون نظام فرهنگی کلی تر جامعه بوجود می آورد و عاملی برای تغییر درون فرهنگی میشود. همچنین بستری برای عرضه الگوهای رفتاری متفاوت با فرهنگ های رسمی فراهم میکند؛ به طور کلی امکان تغییرات در سطوح مختلف اجتماعی تسریع و آسان تر از گذشته شده است زیرا امروزه اینترنت فضایی را مهیا نموده است برای اظهارات و نظرهای متفاوت که در هر زمان و مکانی بر تمام مردم قابل دسترس و تاثیر گذار است. چنین محیطی در ایران نیز قابل مشاهده است به عنوان مثال سایت دی جی کالا با ارائه انواع کالا ها و خدمات دیگر باعث تغییراتی در فرهنگ خرید ایرانی شده است به گونه ای که دیگر نیازی به رفتن به مکان خاصی مانند فروشگاه و صرف زمان طولانی برای خرید نیست و تنها در مدت کوتاهی، بدون نیاز به خارج شدن از خانه به هدف خود می توان رسید، گویی زمان و مکان در تصرف شماست.

از وجهی دیگر درنتیجه چنین تغییراتی شاهد پیوند میان امر محلی با امر جهانی میشویم. اصطلاح «جهانی شدن» به همین امر اشاره میکند به این معنا که روابط اجتماعی و وابستگی متقابل جهانی تشدید و تقویت می شود.

اینترنت سریع ترین رشد را در میان وسایل ارتباط جمعی داشته است وسرعت تعامل میان مردم سراسر جهان را افزایش داده است از همین رو اینترنت را می توان مهم ترین عامل جهانی شدن دانست.

دگرگونی های اجتماعی و فرهنگی را می توان تحت عنوان جهانی شدن توصیف نمود. جهانی شدن پیامد های بسیاری دارد ازجمله ظهور فردگرایی، الگو های کار متفاوت و...

به طور کلی جهانی شدن نحوه نگریستن ما به جهان را دگرگون می سازد و بر طرز تفکر ما نقش دارد، در نتیجه اینترنت که خالق پدیده جهانی شدن می باشد تغییرات فرهنگی و اجتماعی اساسی و عمیقی را درجامعه پدید آورده است.


موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۶/۱۱/۲۰
محمد جواد نوری

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی